Повечето хора са десноръки, но с доминиращо ляво око, съобщава Медикъл

...
Повечето хора са десноръки, но с доминиращо ляво око, съобщава Медикъл
Коментари Харесай

Повечето хора са десноръки, но с доминиращо ляво око

Повечето хора са десноръки, но с преобладаващо ляво око, оповестява " Медикъл експрес ", базирайки се на научно проучване, оповестено в " Сайънтифик рипортс ".

Около 90 % от хората си служат най-вече с дясната ръка. 

Голяма част от популацията е по-бърза и по-точна в разпознаването на персони и страсти, когато те попадат в лявото зрително поле. Това е специфичност на мозъка, която се развива още в ранното детство. Лявата и дясната полусфера на мозъка управляват противоположната страна на тялото. Ако господства лявото зрително поле, това значи, че дясната страна на мозъка е " виновна " за разпознаването на лица и страсти.

През последните десетилетия учените са достигнали до извода, че и при част от гръбначните животни има преобладаваща полусфера на мозъка. Това е обвързвано с оцеляването - в случай че двете половини на мозъка имат еднакъв надзор във връзка с сериозните функционалности, те могат да дадат команда на тялото за несъвместими един с различен отговори. 

При индивида вероятността да бъде леворък или деснорък е 50:50. Учени от университетите в Съсекс, Оксфорд, Уестминистър, Лондон и Кент са провели проучване за връзката сред " мощната " ръка и държанието. Над 1600 души са взели участие в изследването. 

Не е допустимо един човек постоянно да употребява по-силната си ръка. При другите хора доминацията е различна - лека, умерена или мощна. Хора с лека до умерена доминация на дадена ръка се показват по-добре на проби, обхващащи зрителното поле. Това значи, че при хората крайностите - за разлика от крайностите при животните, могат да лимитират гъвкавостта в държанието. 

Повечето доброволци в изследването са имали общоприетите особености - преобладаваща дясна ръка, преобладаващо ляво зрително поле. Общо групите са четири: дясна ръка - ляво зрително поле; дясна ръка - дясно зрително поле; лява ръка - ляво зрително поле; лява ръка - дясно зрително поле.

Именно последната група, която е относително рядка - към 12 %, се свързва със обществените особености на индивида. В нея се срещат четири пъти по-често хора с форма на аутизъм или недостиг на вниманието. Според създателите на проучването обаче към момента не може да се каже изрично дали има връзка сред комбинацията лява ръка - дясно зрително поле и аутизма.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР